Προϋποθέσεις για μείωση κατά 50% και 100% του ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2015

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει αρχίσει και ανεβάζει ηλεκτρονικά τα εκκαθαριστικά του ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2015. Σε ένα μέρος των φορολογούμενων έχει γίνει έκπτωση 50% και 100% στον ΕΝ.Φ.Ι.Α., ανάλογα με τα κριτήρια που πληρεί ο καθένας. Στη συνέχεια θα δούμε αναλυτικά τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για να έχει ο φορολογούμενος έκπτωση στον ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Η έκπτωση του 50% απαιτεί να πληρούνται αθροιστικά οι εξής προϋποθέσεις:

1.Tο συνολικό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να είναι μικρότερο ή ίσο με 9.000,00 ευρώ προσαυξημένο κατά χίλια (1.000) ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
2.Tο σύνολο της επιφανείας των κτισμάτων (υπόχρεου, συζύγου και εξαρτώμενων μελών) να μην ξεπερνάει τα 150 τ.μ.
3.Tο σύνολο της αξίας των ακινήτων όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, να μην υπερβαίνει το ποσό των 85.000 για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή την σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα
4.Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Για την απαλλαγή (έκπτωση κατά 100%) πρέπει να πληρούνται αθροιστικά τα εξής:

1.Tο συνολικό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να είναι μικρότερο ή ίσο με 12.000,00 ευρώ προσαυξημένο κατά χίλια (1.000) ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

2.Tο σύνολο της επιφανείας των κτισμάτων (υπόχρεου, συζύγου και εξαρτώμενων μελών) να μην ξεπερνάει τα 150 τ.μ.

3.O αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων ισούται ή υπερβαίνει τα τρία, ή ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του έχει αναπηρία σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.

4.Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Επίσης, για τα φυσικά πρόσωπα που κατά το προηγούμενο έτος είχαν ακίνητα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα, θα τους έχει γίνει έκπτωση 20% στα ποσά φόρου που αναλογούν στα συγκεκριμένα ακίνητα.

 

Εδώ μπορείτε να τα δείτε πιο αναλυτικά

Πηγή www.taxheaven.gr

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση